Dichtbij Karlshamn in Zuid-Zweden ligt het plaatsje Mörrum. Mörrum staat al eeuwenlang bekend om het zalm vissen, waardoor vissers van ver hiernaartoe komen om hun geluk te beproeven op een van de mooiste zalmrivieren van Europa. Zalm is een extreem sterke vis om te vangen, misschien wel een van de sterkste vissen die in Europa gevangen kunnen worden. Hier zwemmen namelijk zalmen van meer dan 20 kilo!
Zalm is een moeilijke vis om te vangen en wordt ook wel de “duizend worpen-vis” genoemd. Zelf denk ik dat ik tijdens mijn visdagen zelfs iets vaker heb ingegooid, maar uiteindelijk werd ik wel beloond. Na twee volle dagen vissen kreeg ik een zalm aan de lijn, en het duurde meer dan tien minuten voordat hij bij de kant was. Helaas schoot de vis los vlak bij de kant, maar wat een ervaring!
Aangezien ik deze informatie zelf moeilijk kon vinden, zal ik in dit artikel beschrijven op welke locaties ik in de Mörrumsån heb gevist, welk materiaal ik heb gebruikt, en waar je verder op moet letten. Ook zal ik het hebben over spinvissen, aangezien ik niet met een vlieg heb gevist.
1. Heb je een vergunning nodig voor het zalm vissen in Zweden?
In de meeste rivieren en meren van Zweden heb je een vergunning nodig om te vissen, en dat geldt ook voor de Mörrumsån. Op de volgende site kun je een vergunning kopen: site. Ook kun je even bij het Laxens Hus langs gaan in Mörrum.
2. Waar vis je precies (locatie)?
Mijn eerste visdag heb ik besteed aan het verkennen van de rivier. Aangezien ik met een spinhengel vis en niet met een vliegvishengel, is het vinden van een geschikte visplek iets moeilijker. In de meeste delen van de rivier zijn veel obstakels, zoals grote takken en stenen, waar je vrij snel vast komt te zitten als je het kunstaas laat zakken. Vooral in de sneller stromende gedeelten van de rivier gebeurt dit regelmatig. Na wat onderzoek en gesprekken met vissers langs de kant, koos ik een aantal stekken uit die het meest geschikt zijn voor spinvissen, zodat je het zelf niet hoeft uit te zoeken.
Als je een visvergunning hebt gekocht, online of bij het Laxens Hus in Mörrum, mag je in totaal in 32 verschillende poelen vissen. In sommige poelen is spinvissen echter niet toegestaan, maar dit wordt duidelijk aangegeven met een bord bij elke poel. Poel 1 is het startpunt van de 32 poelen, met het vissershuis als basis. Vanaf daar kun je langs de rivier lopen en de juiste stekken uitzoeken. Sommige poelen zijn moeilijk bereikbaar vanaf de weg, dus zal ik er een aantal beschrijven die makkelijk toegankelijk zijn en waar je zeker kans maakt op een zalm. Wel is het handig om een plattegrond van de rivier op te halen bij het Laxens hus, hiermee kun je de poelen iets makkelijker vinden.
Poelen 28-29-30
Vanuit Mörrum rij je de Svängstavägen op. Rijd wat verder en op een gegeven moment zie je aan je rechterkant een soort voetbalveldje. Sla hieraf en rijd helemaal door. Nu ben je bij poelen 28, 29 en 30, waar je ook met spinvissen goed kunt zalm vissen. Het is hier het beste om een stukje het water in te lopen om in wat dieper water te kunnen vissen. De stroming is hier redelijk sterk.
Poelen 3-4-5
Poelen 3 en 4 zijn zeer makkelijk te bereiken. Rijd rechts achter het Laxens Hus langs en rijd helemaal door naar achteren. Op een gegeven moment kun je links je auto parkeren en naar beneden het park inlopen. Nu ben je bij poel 4, en poelen 3 en 5 zijn vanaf hier makkelijk te belopen.
Poelen 3 en 4 hebben weinig stroming. Hierdoor kun je hier zeer fijn spinvissen: je kunt je aasje laten zakken en rustig binnendraaien. Ook zijn dit de poelen waar constant beweging in het water te zien was; zalmen springen hier om je oren. Elke vijf minuten zie je er wel een springen, wat natuurlijk erg leuk is. Ik heb de meeste tijd in deze poelen gevist, aangezien ik hier het minste materiaal verloor en er gewoon veel zalm zit. Ook heb ik in poel 4 een zalm aan de lijn gehad, maar helaas niet weten te landen. Wat een gevecht!
In poel 5 neemt de stroming sterk toe en zul je moeten uitkijken dat je materiaal niet vast komt te zitten. Maar ook hier heb je kans om een zalm te vangen.
Poelen 22-23-24
Rondom poel 23 (bij camping Åkroken) kun je ook goed zalm vissen met een spinhengel door de geringe stroming. Loop je iets verder, dan neemt de stroming toe in poelen 22 en 24.
3. Welk tijdstip kun je het beste vissen?
Op deze site kun je kijken naar de meest recente vangsten en op welke tijdstippen deze zijn gedaan. Het is dan ook een aanrader om dit even te checken voordat je gaat zalm vissen, omdat het kan verschillen wanneer de vissen actiever zijn. Tijdens mijn bezoek bleek dat veel vissen vroeg in de ochtend en later op de avond werden gevangen.
4. Wat voor aas gebruik je?
Spinners & Spintails
Voornamelijk heb ik spinners gebruikt voor het zalm vissen, omdat deze werden aanbevolen door het Laxens Hus. Ook werd mij verteld dat zalm geen kleuren ziet, maar vooral glinsteringen waarneemt. Daarom werken koperkleurige en zilverkleurige spinners het beste. Deze kun je kopen bij het Laxens Hus, maar het is aan te raden om ze zelf mee te nemen, aangezien ze daar tussen de 8 en 10 euro per stuk kosten. Het is zeker verstandig om er voldoende mee te nemen; zelf ben ik er ook een aantal kwijtgeraakt. De spintails die ik gebruik komen van Ali Express, dan heb je er ongeveer 5 voor `10 euro.
Het wordt aangeraden om spinners te nemen met een gewicht variërend tussen de 10 en 30 gram, zodat je bij hardere stroming toch dieper kunt vissen. Is er minder stroming, dan kom je weg met lichtere spinners. Ik heb voornamelijk 15-grams spinners gebruikt voor het zalm vissen.
Overig
Kleine shads en vliegen werken ook voor het zalm vissen. Zelf heb ik deze niet gebruikt, maar ze zijn zeker het proberen waard als je na een aantal uren nog niets hebt gevangen.
5. Waar vis je mee? (Hengel, tuig en molen)
Ik gebruik een Berkley FireFlex Spin 2,40 m hengel met een werpgewicht van 10-35 gram. Als molen gebruik ik een Savage Gear SG-2. Mijn lijn is 14/100 gevlochten lijn, met een 2 meter lange fluorocarbon voorslag (35-60/100). Dit werkt goed voor vrijwel alle roofvissen en geeft echt een geweldige ervaring. Mocht je hiermee een zalm vangen, dan zal het een zeer spannend gevecht zijn.
6. Waar parkeer je je auto?
Bij de eerder beschreven poelen kun je je auto goed parkeren.
7. Op welke plek in het water heb je de meeste kans om zalm te vangen?
Zalm kan eigenlijk overal zitten. Ze houden van stroming, maar zoeken ook delen op met minder stroming. In poelen 3 en 4 bijvoorbeeld zit een goede hoeveelheid zalm, ondanks dat er niet veel stroming is. Zalm bevindt zich echter ook vaak in gedeelten waar de stroming toeneemt, plekken met schaduw, en natuurlijk in de sterk stromende stukken. Hier is het echter wat moeilijker om te vissen met een spinhengel.
8. Niet onbelangrijk: heb je iets gevangen? : )
Hierover kan een discussie worden gevoerd 😉 Ik heb een zalm aan de lijn gehad, en wat was dat een ongelooflijke ervaring, maar helaas heb ik hem niet op de kant gekregen. Net op het laatste moment, na een gevecht van minimaal tien minuten, schoot de zalm van de haak en was ik hem kwijt. Ik heb hem dus aan de lijn gehad, maar technisch gezien niet gevangen.
Een grote zalm vangen is niet te vergelijken met wat je misschien gewend bent. Misschien vang je weleens een grote snoek, snoekbaars of met geluk een grote baars. Een zalm daarentegen is van een ander kaliber; het is een vis die niet zomaar opgeeft. Denk je dat je hem bijna hebt, dan gaat hij nog een keer en trekt hij lijn van een slip die helemaal dicht staat.
Mocht je naar de Mörrum gaan, dan hoop ik dat je ook zo’n ervaring mag hebben, want het is echt onvergetelijk! Ik kan je beloven dat het niet gemakkelijk zal zijn, maar als je er een vangt, is alles het waard!
Als je het leuk vindt om meer visinformatie te krijgen, laat het ons gerust weten. Stuur ons een bericht via Contact – Fishingrover met wat je graag zou willen zien, en wie weet schrijven we er een stukje over!