Zeebaars vissen

Met succes op zeebaars vissen in Zeeland, hoe doe je dat?

Al heel lang wilde ik gaan zeebaars vissen. Nadat ik wat online research gedaan had besloot ik naar Zeeland te gaan. Het bleek namelijk dat in de buurt van Vlissingen goed zeebaars te vangen was en met name in Westkapelle. Zelf vind ik het het leukst om van de kant te vissen en niet vanuit een boot, dus heb ik mijn spullen gepakt en ben ik naar Zeeland gegaan.

Wat ik meestal doe is wat rondvragen in de buurt van de plek waar ik wil gaan vissen. Dan vraag ik waar je het beste heen kunt gaan, maar daar wordt je meestal niet veel wijzer van. Ik kwam bij een viswinkel terecht en stelde de vraag, het antwoord was “overal zit vis langs de kust hier van Vlissingen tot Westkapelle onderaan de dijk” . Meer informatie kon ik niet krijgen. Dus zelf op onderzoek uit.

Wat ik zelf eigenlijk zou willen weten, kan ik nooit ergens vinden :

1. waar vis je precies (locatie)

2. welk tijdstip kun je het beste vissen ?

3. wat voor aas gebruik je ?

4. waar vis je mee, hengel, tuig en molen ?

5. ook niet onbelangrijk, waar parkeer je je auto ?

6. hoe lang is het evt. lopen naar de visplek ?

7. op welke plek in het water heb je de meeste kans om zeebaars te vangen ?

8. niet onbelangrijk, heb je wat gevangen  : ) ?

Ik ga proberen deze vragen te beantwoorden zodat elke sportvisser deze informatie kan gebruiken om dezelfde ervaring te hebben. Ik ga geen ellenlange verhalen vertellen met 90 % onzin erin waar je niets aan hebt.

1. Waar vis ik precies ? (locatie)

Ik ben rond 15.00 uur gaan vissen op 30-7-2024 onderaan de dijk bij Westkapelle, nabij de vuurtoren en strandpaviljoen Dijkpaviljoen de Westkaap, gelegen aan de zeedijk. Je rijdt door het dorp heen en kunt iets verderop links de dijk oprijden. Je kunt de hele kustlijn daar afvissen, honderden meters lang.

2. Welk tijdstip kun je het beste vissen ?

Het toeval wil dat ik op mijn aankomst dag wat later ging vissen. Rond 15.00 uur kwam ik aan en dat kwam precies goed uit. Al snel bleek de waterstand namelijk ideaal om te vissen. Het werd eb, het water trok terug naar de zee en de eerste 30 meter van de rotsen lag bloot, zodat je daar geen last van had met inwerpen en ophalen. Ik had weinig vastgezeten en verspeeld.

Met hoger water heb ik het ook nog even geprobeerd (rond 11 uur) maar kwam al snel vast te zitten tussen de rotsen. Voordat je gaat vissen check dus even wanneer het water zich terug trekt, dit zal je zeker helpen om meer zeebaars te vangen. Hiervoor kun je op deze site terecht.

3. Wat voor aas gebruik je ?

Voor zeebaars vissen gebruik ik 20-40 grams pilkers en shads tussen de 10-20 gram lood, niet te grote shads, met felle kleuren, zilvergrijs en groen.

4. Wat heb je nodig voor zeebaars vissen ?

Ik vis met gevlochten lijn, 23/100 (Aliexpress), met onderlijn fluorcarbon minimaal 35/100 tot 60/100, lengte minimaal 2 meter. Dit is nodig omdat je vist tussen de rotsen en stenen en veel slijtage hebt.

De hengel moet minimaal 15-60 gram kunnen werpen en moet 2,50 tot 3,50 meter lang zijn. Voor het zeebaars vissen heb ik zelf een Penn squadron 2 spin hengel van 2,70 meter gebruikt. Deze heeft een mooie buigactie en kan voldoende gewicht weg zetten. Mijn molen is een Penn slammer 460. Gekocht bij de lokale hengelsportzaak voor ongeveer 65 euro. Deze is van goede kwaliteit, draait soepel en is zeewaterbestendig.

Je kunt ook andere molens gebruiken, maar let wel op de waterdichtheid, de molen moet tegen zeewater kunnen.

5. Ook niet onbelangrijk, waar parkeer je je auto ?

Mijn auto geparkeerd bovenaan de dijk, nabij de vuurtoren en strandpaviljoen Dijkpaviljoen de Westkaap, gelegen aan de zeedijk. Je rijdt door het dorp Westkapelle heen en kunt iets verderop links de dijk oprijden.

Je kunt de parkeerapp gebruiken Zee Buitentalud, zone 4327.

6. Hoe lang is het evt. lopen naar de visplek ?

Direct onderaan de dijk, dus minder dan 1 minuut.

7. Op welke plek in het water heb je de meeste kans om zeebaars te vangen ?

Zeebaars zit vaak tussen de rotsen, dichtbij de kant, wachtend op een lekker maaltje om te pakken.

Let op ! Als je beet hebt, laat de zeebaars niet teveel zijn gang gaan, hij wil nl. terug tussen de stenen en dat is funest voor je tuig.

8. Niet onbelangrijk, heb je wat gevangen  : ) ?

Gelukkig ben ik niet voor niets gaan zeebaars vissen in Zeeland. Al snel kreeg ik beet vlakbij de kant, inderdaad dichtbij de rotsen. Ik draaide mijn lijn binnen en net op het laatste moment voelde ik een aanbeet, bij de rotsen/stenen en ja hoor ! Een flinke aanbeet en ruk aan mijn lijn, behoorlijk spannend, mijn eerste zeebaars.

En inderdaad, het is een mooie vis om te vangen. Hij is behoorlijk sterk en diverse malen trok hij door mijn slip heen. Na een flink gevecht, binnengeschept en zie hieronder de foto, een 45 cm grote zeebaars! Zelf heb ik hem terug gegooid, maar uiteraard kun je hem ook lekker op eten als hij groter is dan 42 cm, bij het paviljoen betaal je namelijk gauw al 20 euro per filet!

Zeebaars vissen

Als je het leuk vindt om meer visinformatie te krijgen, laat het ons gerust weten. Stuur ons een bericht op: Contact – Fishingrover met wat je graag zou willen zien, en wie weet schrijven we er een stukje over!

1 gedachte over “Met succes op zeebaars vissen in Zeeland, hoe doe je dat?”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *